Απόλαυση

Σεξουαλικότητα, Οδύνη και Ευχαρίστηση

του Darian Leader

(μετάφραση: Χρήστος Τσαμπρούνης)

«Τις τελευταίες δεκαετίες η ‘απόλαυση’ έχει αναδειχθεί στο νέο κύριο σημαίνον για όσους παραπέμπουν στον Lacan, αποδίδοντάς το, όμως, με αοριστία και ασάφεια. Σε αυτό το σημείο έρχεται ο Leader, για να μας αποδείξει ότι υπάρχει ένα σύνολο από έννοιες που χαρακτηρίζονται για την ακρίβειά τους∙ αυτές ενώ αναφέρονται στην απόλαυση παρόλα αυτά διατηρούν, συχνά, τη δική τους ιδιαίτερη λογική. Ακολουθώντας την αντίληψη που είχαν οι Freud και Lacan για το εκ των υστέρων, μπορούμε μέσω του τομιδίου του Leader να αντιληφθούμε με σαφήνεια ποιος ήταν ο Lacan».
Slavoj Žižek, φιλόσοφος και καθηγητής στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας, Λιουμπλιάνα, Σλοβενία.

«Άψογος ερευνητικά και καλογραμμένος, ο μικρός αυτός τόμος, ξεχειλίζει από την ευφυία και τις σπινθηροβόλες ιδέες του συγγραφέα τους. Κύριο θέμα του η αέναη, γοητευτική και βαθύτατα προβληματική, σχέση ανάμεσα στην σεξουαλικότητα, την οδύνη και την ευχαρίστηση. Αυτό το βιβλίο είναι ένα μικρό αλλά πολύτιμο κόσμημα, που απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό».
Dany Nobus, καθηγητής ψυχαναλυτικής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Brunel, Λονδίνο.

Μολονότι ο όρος ‘απόλαυση’ αποτελεί τρέχουσα αναφορά της σύγχρονης ψυχανάλυσης, πόσα έχει πραγματικά να μας πει; Ενώ συνήθως εκλαμβάνεται ως προσδιοριστικό της σύντηξης της σεξουαλικότητας με την οδύνη και την ευχαρίστηση, σήμερα έχει ξεπέσει σε μια καθαρά περιγραφική χρήση, η οποία αποσιωπά περισσότερα ερωτήματα από όσα θέτει. Κι ενώ υποτίθεται ότι εξηγεί τον συγκερασμό ευχαρίστησης και πόνου, εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων, αρκετά διαφορετικών μεταξύ τους, τα οποία καλό θα ήταν να διακρίνουμε παρά να συγχέουμε.
Επιστρέφοντας σε ορισμένες από τις πηγές της απόλαυσης, όπως τις βρίσκουμε στο έργο του Freud και όπως τις επεξεργάστηκε ο Lacan, το ανά χείρας βιβλίο ευελπιστεί να προκαλέσει μια γόνιμη διαμάχη όσον αφορά τις σχέσεις της ευχαρίστησης με τον πόνο, τον αυτοερωτισμό, τις συνδέσεις μεταξύ ικανοποίησης και διέγερσης, τα επιτελέσματα της απώθησης, καθώς και τη θέση του σώματος στην ψυχαναλυτική θεωρία. Σκοπός του Leader είναι να προσφέρει ένα ερμηνευτικό συγκείμενο του λακανικού έργου και να ενθαρρύνει το διάλογο με τις άλλες ψυχαναλυτικές παραδόσεις.